2014.08.27.
11:18

Írta: wpress

Mit csinálj, hogy elfogadják a képed a Shutterstockon?

Ahhoz, hogy a Shutterstockon fotós lehess, fel kell töltened legalább 10 minőségi képet. A legtöbben nem tudják, hogy milyen képeket érdemes feltölteni, így könnyen elhasalhatnak ezen a kihíváson, a következő feltöltésig pedig 30 napot kell várni. Annak érdekében, hogy ez ne történjen meg, érdemes az alábbiakra figyelni...

Legyen jó az előnézeti kép!

Amikor a vásárlók a képeket böngészik, csak egy apró előnézeti képet látnak a fotókból, és ez alapján döntenek arról, hogy mit nézzenek meg tüzetesebben. Ha az előnézeti kép kusza, nem vehető ki, hogy mi van rajta, akkor nem fognak rákattintani, így nem is veszik meg. Emiatt mindig érdemes a képedet 100x80 pixeles méretben is megnézni, és figyelni arra, hogy azok letisztultak legyenek. Legyen jó a megvilágítás, kontraszt, így például fehér háttér vagy az ég kékje lehet háttérként. Lehet, hogy a többi képed is jó, és feltöltheted őket, ha már elfogadtak fotósnak, de ilyenkor ügyelj erre. Ha kell, vágd meg a képet, hogy letisztult legyen, és Photoshopban mindenképp állíts a színeken (de ne állítsd "túl"). Ha egy képről nem tudsz dönteni, hogy melyik változat a jobb, azon is segíthet, ha megnézed piciben.

Ne legyen zaj!

Az elutasítások egyik legfőbb oka a zaj. Nem csak a Shutterstock, minden stock fotós oldal allergiás rá. Még a drága DSLR gépeknél is előfordul zaj, és ha neked nem ilyen van, mindenképp érdemes figyelni rá, és eltüntetni. Ahol csak lehet, fotózz ISO100-ban, és feltöltés előtt nézd meg jól a kép sötétebb részeit. A Photoshopnak nagyon jó noise reduction filtere van, ami segíthet ezen. Hasonló elutasítási ok szokott lenni a túlélesítés, szóval ezt is csak nagyon finoman kell csinálni - és persze ne használd túl a noise reductiont se (csak a kép azon részén használd, ahol mindenképp szükséges!)

Ügyelj a fókuszra!

Alapvető dolog, hogy legyen éles a kép megfelelő része. Az olyan képeket, ahol túl kicsi a mélységélesség, tartogasd az utánra, hogy elfogadták a képedet, az elején küldj inkább olyat, ami egyértelműen éles!

Logók, jogvédett designok

Fontos, hogy a képen nem lehet semmilyen logó vagy jogvédett design. Ha valakinek a cipőjén látszik például a Nike logó, szedd le róla. Ügyelj a legkisebb kis feliratra vagy jelre is, mert könnyen elutasítás okául szolgálhatnak.

Modell

Ha valaki szerepel a képeden, külön nyilatkoznia kell arról, hogy hozzájárul a kép felhasználásához. Erre is ügyelj, mielőtt a képet csak úgy feltöltöd.

Sok sikert!

(Ez a cikk változatlan formában, a linkek meghagyása mellett szabadon utánközölhető.)

komment

süti beállítások módosítása