2019.09.20.
17:11

Írta: wpress

Stock fotózás a Facebookon

Szeretnél stock fotót vásárolni, és segítségre van szükséged? Fotósként eladnád a képeidet, de nem tudod hogyan kezdj bele? Vagy már értesz hozzá, és szívesen megosztanád a tippjeidet? Akkor csatlakozz a stock fotós Facebook csoporthoz!

2019.09.05.
07:38

Írta: wpress

Ingyen stock fotó

Az ingyenes stock fotók hátránya, hogy egy-egy képet rengetegen felhasználnak, így a jobb fotók esetén a felhasználók valószínűleg már látták máshol is az adott képet. Természetesen a legjobb képek általában nem találhatóak meg ingyenes stock fotó oldalakon, de ennek ellenére is érdemes lehet körülnézni az ilyen helyeken.

A legnépszerűbb ingyenes stock fotó oldalak:

Unsplash

Pixabay

Freerange

Gratisography

2014.08.27.
11:18

Írta: wpress

Mit csinálj, hogy elfogadják a képed a Shutterstockon?

Ahhoz, hogy a Shutterstockon fotós lehess, fel kell töltened legalább 10 minőségi képet. A legtöbben nem tudják, hogy milyen képeket érdemes feltölteni, így könnyen elhasalhatnak ezen a kihíváson, a következő feltöltésig pedig 30 napot kell várni. Annak érdekében, hogy ez ne történjen meg, érdemes az alábbiakra figyelni...

Legyen jó az előnézeti kép!

Amikor a vásárlók a képeket böngészik, csak egy apró előnézeti képet látnak a fotókból, és ez alapján döntenek arról, hogy mit nézzenek meg tüzetesebben. Ha az előnézeti kép kusza, nem vehető ki, hogy mi van rajta, akkor nem fognak rákattintani, így nem is veszik meg. Emiatt mindig érdemes a képedet 100x80 pixeles méretben is megnézni, és figyelni arra, hogy azok letisztultak legyenek. Legyen jó a megvilágítás, kontraszt, így például fehér háttér vagy az ég kékje lehet háttérként. Lehet, hogy a többi képed is jó, és feltöltheted őket, ha már elfogadtak fotósnak, de ilyenkor ügyelj erre. Ha kell, vágd meg a képet, hogy letisztult legyen, és Photoshopban mindenképp állíts a színeken (de ne állítsd "túl"). Ha egy képről nem tudsz dönteni, hogy melyik változat a jobb, azon is segíthet, ha megnézed piciben.

Ne legyen zaj!

Az elutasítások egyik legfőbb oka a zaj. Nem csak a Shutterstock, minden stock fotós oldal allergiás rá. Még a drága DSLR gépeknél is előfordul zaj, és ha neked nem ilyen van, mindenképp érdemes figyelni rá, és eltüntetni. Ahol csak lehet, fotózz ISO100-ban, és feltöltés előtt nézd meg jól a kép sötétebb részeit. A Photoshopnak nagyon jó noise reduction filtere van, ami segíthet ezen. Hasonló elutasítási ok szokott lenni a túlélesítés, szóval ezt is csak nagyon finoman kell csinálni - és persze ne használd túl a noise reductiont se (csak a kép azon részén használd, ahol mindenképp szükséges!)

Ügyelj a fókuszra!

Alapvető dolog, hogy legyen éles a kép megfelelő része. Az olyan képeket, ahol túl kicsi a mélységélesség, tartogasd az utánra, hogy elfogadták a képedet, az elején küldj inkább olyat, ami egyértelműen éles!

Logók, jogvédett designok

Fontos, hogy a képen nem lehet semmilyen logó vagy jogvédett design. Ha valakinek a cipőjén látszik például a Nike logó, szedd le róla. Ügyelj a legkisebb kis feliratra vagy jelre is, mert könnyen elutasítás okául szolgálhatnak.

Modell

Ha valaki szerepel a képeden, külön nyilatkoznia kell arról, hogy hozzájárul a kép felhasználásához. Erre is ügyelj, mielőtt a képet csak úgy feltöltöd.

Sok sikert!

(Ez a cikk változatlan formában, a linkek meghagyása mellett szabadon utánközölhető.)

2014.02.07.
23:36

Írta: wpress

Melyik stock fotós oldalakra érdemes regisztrálni?

Érdemes egyszerre több stock fotós lapon is regisztrálni, hiszen az egyes lapok eltérő képeket fogadhatnak el, és más-más vásárlókört érhetsz el velük.

Példa stock fotós oldalakra: ShutterStock, Dreamstime.

2014.02.02.
10:15

Írta: wpress

Mennyi munkával jár a stock fotózás?

Fontos tudni, hogy ez nem amolyan "egyszer dolgozom, és utána halálra keresem magam"-fajta munka. A beküldött képek idővel elvesznek a több millió többi kép között, ezért folyamatosan újakat kell feltölteni, hogy mindig a frissek között maradhass. Nap mint nap rengeteg új alkotás kerül fel az oldalakra, és neked is lépést kell tartanod velük, máskülönben bevételeid elkezdenek visszaesni. A képek eladása ily módon folyamatos munkát jelent, és annak eldöntésében, hogy ez megéri-e nekünk, folyamatosan vizsgálni kell az így elért órabérünket. Az órabér idővel persze nőhet, hiszen több képből többet is adunk el, és ha beletanulunk, kevesebb a munkánk egy-egy új kép elkészítésével, a tapasztalatok alapján azonban a legtöbben az első pár visszautasított kép után feladják, és még ahhoz sem próbálkoznak eleget, hogy legalább néhány képük felkerüljön az oldalra.

2014.01.22.
13:50

Írta: wpress

Milyen képekkel érdemes stock fotós oldalakon próbálkozni?

Legjobban a letisztult, sokszor fehér hátterű képek mennek a stock fotós oldalakon, de nagyon fontos a képek témája is. Jól mennek a családi, bulis, egészséggel kapcsolatos, szerencsejátékos, üzleti, de érdemes lehet más jellegű képeket is feltölteni. Minél több képed van a rendszerben, annál nagyobb eséllyel adhatsz el belőlük, ezért nyugodtan tölts fel mindent, amit megfelelő minőségűnek ítélsz meg, akár több száz, ezer képet is. A legtöbb helyen nagyobb részesedést kapsz, ha vállalod a kizárólagosságot, azaz hogy a képeket máshova nem töltöd fel, csak hozzájuk. Ha több oldalon is fenn vagy, akkor ez általában kevésbé megérős pénzügyileg, mintha ugyanazon képeket más helyekre is feltöltenéd, de mindig érdemes figyelembe venni, hogy melyik oldalon mennyire mennek amúgy a képeid.

Ha nem (csak) fotózol, hanem vektor képeket vagy grafikákat (is) készítesz, azokat is feltöltheted, a jobb képek ezek közül is elég nagy számban mennek el.

Fontos, hogy ne add fel túl hamar! Lehetséges, hogy eleinte nem, vagy csak kevés képedet fogadják el, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem vagy elég jó fotós. Idő kell, hogy ráérezz, milyen képekre van szükségük. Egyes helyeken könnyebben elfogadják a fotóidat, máshol nehezebben, de az utóbbi helyeken is érdemes tovább próbálkozni, mert jellemzően többet lehet keresni náluk.

2014.01.20.
09:29

Írta: wpress

Mi az a stock fotó?

A stock fotók olyan képek, amiket a fotós nem megrendelésre készít, hanem előre legyárt, és olcsón, nagy tömegek számára elérhetővé tesz. A stock fotók árai jellemzően néhány dollárra rúgnak, ezért az összegért megadott méretben és példányszámban lehet felhasználni őket honlapon, kiadványban vagy egyéb helyeken. Egy-egy ilyen fotót nem csak egy személy vásárolhat meg, a jobb képeket akár több ezerszer is el lehet adni hasonlóan alacsony árakon.

Stock fotókat bárki készíthet, aki tud valamennyire fotózni, és eladásra kínálhatja őket az erre szakosodott gyűjtőoldalakon. Az eladási árból százalékot kap a kép készítője.